— Lapinporokoira —

De Lapinporokoira of Laplandse herdershond is een middel grote herders hond. De Laplandse herder werd hoofdzakelijk als hoeder van rendieren gebruikt in Lapland. Tegenwoordig is het een gezinshond bij uitstek voor actieve mensen. Met deze rashond kunnen naast alle hondensportenzoals agility tevens reddingswerk, speurwerk en mantrailing worden gedaan In Finland wordt het ras ook ingezet als hulphond en politiehond.De Lapinporokoira Heeft een eigenzinnig karakter en is bijzonder intelligent. Zeer gericht op zijn baas maar altijd vriendelijk tegen kinderen en vreemden.

Klik hier en begin te typen. Aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Het ras lapinporokoira ( Fins voor Laplandse herder) is buiten Scandinavië niet veel vertegenwoordigd. In Nederland leven circa 100 honden van dit ras. Omdat het een klein ras is in Europa werken fokkers in Noord Europa nauw samen om het ras te promoten en gezond te houden. Door de 'open' rasstandaard komt regelmatig vers bloed binnen door het toevoegen van werkhonden uit het hoge Noorden. Onze honden bereiken veelal een hoge leeftijd in goede gezondheid, Het ras is vrijwel vrij van erfelijke ziekten, fokkers worden streng gecontroleerd door de rasvereniging.

Klik hier en begin te typen. Magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum.